Egy Uber sofőr szemével

Uber driver

Uber driver

Uber Partner app használata

ami a hivatalos kommunikációból kimaradt

2014. december 14. - cb600f

A Youtube-on van fent egy videó a lényegről: https://www.youtube.com/watch?v=makYbqd7mGA

Nem egy űrtudomány az app használata, de kezdő driverként én pár dolgon meglepődtem a videó ismeretében is. Íme egy kis kiegészítés.

Először is, az app használata során háromféle módban lehetsz

  • online: fuvar kérésekre vársz
  • offline: nem kapsz fuvarokat. A beállítások, korábbi fuvarok megtekintése csak így lehetséges.
  • fuvarban

Online módban elég kicsiben látszik a város. Ilyenkor lehet magadat követni, vagy mozgatni, nagyítani a térképet. A városrészek felett sárga és piros foltok lehetnek, ami azt jelenti, hogy elvileg(!) oda érdemes menni fuvarért. 

Amikor online módban kapsz egy fuvart, akkor 15 másodperced van arra, hogy elfogadd. Sajnos nem igazán jól áttekinthető ilyenkor a képernyő, azaz nem minden esetben egyértelmű, hogy az utas a város melyik részén van és milyen útvonalon közelíthető meg. Továbbá, szerintem kifejezetten kellemetlen, hogy pl. azt látod, hogy az utas 5 percre van, aztán a fuvar elfogadását követően ez rögtön felugrik mondjuk 10 percre.

De oké, tegyük fel, hogy elfogadtad a fuvart. Ilyenkor a lehetőségeid, amelyek között tudsz váltogatni:

  • Navigáció: elnavigál az utas által beállított kiindulási pontra, de a térképet nem lehet nagyítani, forgatni
  • Áttekintés: megszakítja a navigációt, de a térképet tudod mozgatni. Hasznos, ha áttekintő képet akarsz látni az útvonalról, illetve ha az érkezési pontot szeretnéd megnézni.
  • Infó: láthatod az utas nevét és telefonszámát.

Javaslom, hogy a mobilod legyen kéznél! Az utasok hajlamosak hívni, vagy SMS-ben elküldeni, hogy pl. "nem is ott vagyok, amit megadtam, hanem", vagy "bocs, de kések 10 percet"

Amíg nem vetted fel az utast, addig nem lehet tudni, hogy hova fog menni. Ez is elég kellemetlen, mert nem lehet rákészülni, pedig sokszor lenne rá idő.

Amikor a felvételi pontot megközelítjük, meg kell nyomni a Megérkeztem gombot, ilyenkor az utas kap értesítést. Én ezt 1 lámpával, vagy kb. 100 méterrel korábban benyomom. Ilyenkor az app átvált navigációról térkép nézetre, így persze nehezebb megközelíteni a megadott pontot (grr).

Tegyük fel, hogy sikerült megtalálni és felvenni az utast. Ekkor az app-ban a nagy kék gombot "elhúzva" meg lehet kezdeni az utat. Innentől ketyeg a "taxióra". Ez az a pillanat, amikor megjelenik az uticél. Az utasok ezt 90%-ban kitöltik, ilyenkor csak át kell váltani navigációra és bután követni a GPS-t. Viszont ha nem tölti ki, vagy rosszul tölti ki, vagy útba akar még valamit ejteni, vagy csak más útvonalon akar menni, vagy a GPS rossz utat mond - szóval van pár eset -, akkor rögtönözni kell :) Az uticél elérése összességében hasonlóan történik, mint az utas megkeresése, csak ugyebár vannak az autóban mások is közben :)

Megérkezés után a nagy piros gomb elhúzásával leállítható a fuvar. Ilyenkor megjelenik a viteldíj (pár másodperc várakozást követően) és lehet pontozni az utast. Ezzel egyidejűleg az utasnál is megjelenik, hogy vége a fuvarnak és ő pedig a drivert pontozhatja. Csak az utas pontozását követően tudunk ismét online módba váltani, és innen minden indul újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://uber-driver.blog.hu/api/trackback/id/tr366981071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v_ 2016.05.15. 14:06:14

A minap utaztam egy Uber-es autóval, és a sofőr használt valamilyen hang alapú “csevegő” alkalmazást, ahová mások is bejelentkeztek (olyasmi volt, mint a CB-rádió, de a telefonján volt valamilyen szoftver). Azt mondta ez egy budapesti közösség, ahol a baleseteket, trafipaxokat, stb. beszélik meg, de ha jól értettem ez nem egy Uber-es app, hanem valami nyitott csoport. Nem tudod mi lehetett (mintha azt mondta volna, hogy Hello az alkalmazás neve, de nem találtam meg, és azt sem figyeltem meg, hogy Android vagy iPhone volt), nem tudod mi lehetett?
süti beállítások módosítása